Hét bedrijf van de eerste indruk, de uiterlijke presentatie

Netwerken voor DUMMIES

Geschreven door Tineke van der Bij

Joeheeeee!

Het netwerkseizoen is weer geopend. De komende weken zijn er volop mogelijkheden om te netwerken.
Welke bijeenkomsten jij bijwoont beslis jezelf. Wees hier selectief in.
Waar komen de mensen die jij graag zou ontmoeten en een glaasje mee wil drinken?
Even een hand schudden om het contact warm te houden, jezelf laten zien, zichtbaar zijn is nu erg nuttig.

Vandaag weer volop tips voor DUMMIES die gaan netwerken.
De kunst van netwerken wordt in mijn ogen zwaar onderschat, het is HET moment om je toekomstige klant te ontmoeten. Zie het als een sollicitatie, daarvoor moet je je ook goed voorbereiden.

Ooit, niet zo lang geleden was ik zelf een DUMMIE in netwerken.
Ik struinde roekeloos zoveel mogelijk eindejaar- en nieuwjaarsrecepties af.
Ik bleef veel te lang met iedereen praten, wilde alleen maar aardig zijn en contact maken.
Mijn manier van netwerken leverde te weinig op. Alleen een contact erbij op LinkedIn schiet niet erg op.


DUMMIE, let op hier komen mijn tips:netwerken-wordle-1

Scan de gastenlijst vooraf goed af, wie wil jij graag spreken? Dit helpt je om ook de juiste persoon te ontmoeten.
Je bent bewust in je hoofd bezig geweest om die persoon van een bepaald bedrijf te ontmoeten. Je gaat zien dat het onderbewuste je helpt om deze persoon ook daadwerkelijk ‘per ongeluk’ te ontmoeten.

Maak met jezelf een afspraak en visualiseer deze ook. Wat is je doel van deze bijeenkomst en hoeveel bel-afspraken wil je maken? Mij helpt het altijd om maar niet te gaan dwalen en té gezellig te worden, recht op het doel af!

Je naambordje draag je rechts als je directeur of eigenaar bent. ‘Draag jij ‘m links of rechts?’ was een veelgelezen titel van een eerder blog van mij. Ik denk dat de titel vooral voor de vele kliks zorgde:)
Ben je werknemer dan draag je je naamsticker/bordje links.

Kijk naar de voeten van degene die jij wilt spreken, draait hij/zij zich met het hele lichaam naar jou toe, dan heb je beet. De belangstelling is gewekt!

Maak duidelijk oogcontact en stel je voor met je voornaam, achternaam en bedrijfsnaam. Om de ander te triggeren kun je een wedervraag stellen om uit te leggen wat jij doet. Ik stel vaak de vraag of ‘de eerste indruk’ een belletje doet rinkelen en of ze een ervaring hebben met ‘de eerste indruk’.
Remember, What’s In it For Me, als je mensen betrekt in je verhaal zodat ze zichzelf erin kunnen verplaatsen, word je eerder onthouden.netwerken 2

Ben je in gesprek met iemand en is de situatie zo dat er iemand bij komt staan, stel dan je gesprekspartner voor aan de nieuweling. Deze is je eeuwig dankbaar omdat jij voor hem/haar een ongemakkelijke situatie hebt voorkomen. Dit is een must bij goed netwerken, mensen verbinden en hen op het gemak stellen.

Blijf niet net zolang dat de lichten al weer aangaan. Heb je je doel gehaald, ben je klaar en heb je alle mensen gesproken die je wilde spreken? Tijd om te vertrekken! De opvolging doe je thuis zo snel mogelijk.

Ik hoop je graag te ontmoeten de komende weken.
Heb jij een goede netwerk tip om te delen? Of een netwerkbijeenkomst die ik niet zou mogen missen?       Reageer dan op mijn blog, durf te delen, je wordt er groter van!

Feestelijke groet, Tineke Huizenga – ZICHTBAARsucces
PS. Trek iets leuks aan en wees geen grijze muis

Deel dit artikel zodat ook jouw netwerk hiervan kan profiteren

  • hanneke Westgeest zegt: 20 December 2015 Hoi Tineke, leuke tekst en zo waar als een koe, ben me aan het voorbereiden op een nieuwjaarsborrel bij de gemeente. kleding is al klaar en niet grijs of zwart, maar zo kleurrijk als het maar kan zijn, zonder voor gek te staan. Misschien dat deze plek ook iets voor jou op kan leveren. Dit evenement vind plaats op 5 januari in het gemeentehuis van Buitenpost. Ben benieuwd of ik je tegenkom.
    • TIneke van der Bij zegt: 21 December 2015 Dank je wel voor je reactie Hanneke Je bent vast onderscheidend op de nieuwjaarsbijeenkomst, goed zo! Misschien zien we elkaar daar!

  • Jouw reactie op Netwerken voor DUMMIES

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php