Hét bedrijf van de eerste indruk, de uiterlijke presentatie

Swipe naar rechts voor ‘Like’

Geschreven door Tineke van der Bij

Swipe naar rechts voor  ‘Like’

Op de datingsites is het een vleeskeuring. ‘Swipe naar links voor ‘NOPE’ en naar rechts voor ‘LIKE’.
In een ogenblik keuren we elkaars foto en klikken weg of door.
LinkedIn is precies hetzelfde toch?
Op mijn Iphone klik ik de foto nog aan om te vergroten, anders zie ik het niet. Maar ook daar swipen we vliegensvlug naar links of rechts. Aanklikken of wegklikken noem je het hier.

Waarom word je niet naar rechts geswiped maar wel naar links?  Je krijgt vaak te horen dat je in het echt er anders uitziet dan op de foto.
Je hebt je foto al 12 jaar op alle socials staan en nooit vervangen. Je lijkt er nog lekker jong op. Je haar is nog te zien op de huidige foto en daar ben je trots op.
Of je vindt het gewoon een mooie foto van jezelf, niemand die het ooit zegt maar toch.
Je bent te lui om een nieuwe foto te laten maken. Je weet je geen houding te geven als je gefotografeerd wordt.
Je zou graag ook graag een nieuwe profielfoto willen maar je weet niet hoe, waar en wanneer.

Met een oude profielfoto neem je de ander in de maling. Je was eerder 10 kilo slanker maar nu niet meer. Toen had je nog haar maar nu niet meer. Je komt iemand tegen en de ander krijgt hierdoor onbewust een signaal dat er iets niet klopt. Je lijkt niet meer op je foto.
Het beeld dat jij hebt neergezet klopt niet meer en daar prikken we direct doorheen. Het is alsof je niet eerlijk bent. Je vindt het heerlijk veilig achter je laptop met een profielfoto van 12 jaar geleden (écht ik kom ze tegen) maar eerlijk is het niet.
Je verbergt iets. Je durft niet te zijn wie je werkelijk bent.
Dit gevoel moet je niet willen neerzetten. Je start hiermee niet goed in een zakelijke relatie.
Je moet te vertrouwen zijn, eerlijk. Met een foto die niet meer kloppend is ben je dat gewoonweg niet.

De oplossing is een nieuwe profielfoto laten maken, elk jaar!
Je schept hiermee een beeld van de werkelijkheid, een paar rimpels meer, een paar kilootjes meer, maar je komt wel congruent over. Jouw geschetste beeld klopt weer met de werkelijkheid. Je wordt eerder geloofd want je hebt niets te verbergen. Reken maar dat we een hekel hebben aan mensen die iets te verbergen hebben of niet eerlijk zijn!

Ik kan je helpen. Als jij reageert op dit blog, stuur ik jou al mijn tips voor een uitstekende profielfoto. Ik heb er een boek over geschreven, weet je nog? 
JIJ reageert op dit blog en je ontvangt het hoofdstuk : ‘profielfoto’ uit mijn boek: ‘ZICHTBAAR, het ondernemershandboek voor een uitstekende eerste indruk’
PS: Ik heb een nieuwe foto laten maken, vind je het wat?

Deel dit artikel zodat ook jouw netwerk hiervan kan profiteren

 • jan Reitsma zegt: 29 March 2016 Hallo Tineke, Helemaal gelijk. Maar het kan nog gekker natuurlijk. Ik kom het ook regelmatig tegen dat men zelf niet eens een foto heeft geplaatst. Maar je punt is duidelijk. De nieuwe foto is helemaal top. Groetjes Jan.
  • TIneke van der Bij zegt: 30 March 2016 Dank je wel voor je compliment Jan. Je voelt het bijna als een afwijzing als je met iemand wilt linken maar er mist een profielfoto. Je voelt je ook niet serieus genomen als er een kind of huisdier bij staat. Of een fototoestel lens. Of een half gezicht verscholen achter een zonnebril of erger nog een skibril. Je verschuilt je dan letterlijk achter je kind, hond of zonnebril. Het signaal dat we krijgen is, wat heb je te verbergen en werk je voor het geld of ben je ambitieus? Dat zijn allemaal signalen die je niet wilt ontvangen. Recht in de camera kijken, lachen en het liefst kleur dragen.
 • Alexander Waalewijn zegt: 29 March 2016 Een goede profielfoto is altijd zo'n ding. Kies je nu voor een 'staatsieportret' of laat je je als familiemens zien? Ik ga in het midden zitten. Goed gekleed, niet te strak, lolletje vooraf en dan een selfie.
  • TIneke van der Bij zegt: 30 March 2016 Ha die Alexander, LOL!! Voor een profielfoto moet je je afvragen, wat wil ik laten zien. Waar sta ik voor, wie wil ik aantrekken. Een professioneel gemaakte profielfoto verdient echt de voorkeur. Het geeft een signaal van professionaliteit af. Je neemt jezelf serieus en degene die je profielfoto bekijkt ook. Je kunt zelfs bedenken of je voluit wilt lachen of alleen een glimlach wilt laten zien. Jij hebt een serieus beroep en we vertrouwen volledig op jouw expertise. Dat willen we dan ook op jouw foto terugzien. Heel veel succes met je nieuwe selfie of profielfoto maken. Ik weet wel en goed adres als je er eentje zoekt. Het allermooist is als een fotograaf bij je op het bedrijf komt en voor alle medewerkers een nieuwe foto maakt. Over ZICHTBAARheid gesproken! Staat zeer profi op de website.
 • eliane zegt: 25 March 2016 hoi Tineke , mooie foto, je ziet er goed uit! Mijn profielfoto is redelijk recent maar in mei/juni komt de schoolfotograaf weer dus dan weer een mooie foto, dat is het voordeel van .........:)
  • TIneke van der Bij zegt: 28 March 2016 Leuk dat je reageert Eliane! Dank je wel voor het compliment. In de zomer zijn we ook allemaal weer wat bruiner;) Ben benieuwd!
 • Astrid Beeckman zegt: 25 March 2016 Wat een leuke en mooie foto. Rood staat je goed.
  • TIneke van der Bij zegt: 25 March 2016 Dank je wel Astrid voor je compliment. Dat leer jij straks ook:))
 • Joke Slavenburg-Fakkel zegt: 24 March 2016 Prachtige foto Tineke; stralend! :-) Tja, mijn foto is weliswaar niet 12 jaar oud maar wel een jaar of 6....Ondanks dat ik er nog steeds veel op lijk mag er toch wel een nieuwe komen. Overigens wordt het ook hoog tijd voor een website-udate. 'k Wens je fijne Paasdagen!
  • TIneke van der Bij zegt: 24 March 2016 Ha die Joke, Dank je wel voor je reactie In 6 jaar kan er heel wat gebeuren of gebeurd zijn. Als je een adres voor een goede profielfotograaf wil, zeg je het maar Ook voor een uitstekende website kan ik je iemand aanraden Wil je de link van het hoofdstuk nog ontvangen?
 • Sari Rustebiel zegt: 24 March 2016 Een hele leuke foto Tineke. Rood, ik hou er van. En een keuke blog. Helemaal de waarheid!
  • TIneke van der Bij zegt: 25 March 2016 Hallo Sari, dank je wel voor je complimenten!
 • Claasje Nicolai zegt: 24 March 2016 Heb je een goed adres voor een nieuwe profielfoto?
  • TIneke van der Bij zegt: 24 March 2016 Hoi Claasje, Ik heb een zakelijk contact die buiten dat ze erg leuk is, goede profielfoto's maakt. Ze heet Dicky van der Meer. Haar studio heet: Studio Dolce Vita Fotografie Je kunt haar vinden op Facebook https://www.facebook.com/dicky.vandermeer/about of via 06-21296037 Succes ermee. Voor tips kan ik je het beloofde hoofdstuk toesturen als je dat wilt Tineke (Huizenga) van der Bij
 • Claasje Nicolai zegt: 24 March 2016 een hele leuke foto van jou.
  • TIneke van der Bij zegt: 24 March 2016 Dank je wel Claasje!

 • Jouw reactie op Swipe naar rechts voor ‘Like’

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php