Hét bedrijf van de eerste indruk, de uiterlijke presentatie

Ze werd uitgelachen

Geschreven door Tineke van der Bij

Ze werd uitgelachen (waargebeurd)

André, een klant van mij vertelde mij het volgende verhaal.
Ik vond het schokkend en kwetsend.

Op een ochtend stapte hij door de deur van zijn bedrijf en hij werd vrolijk begroet door de baliemedewerkster.
Ze was er al, fijn om te weten. Eenmaal in zijn kantoor besefte hij wat hij had gezien.
Dit kon niet. Dit kon niet door de beugel. Dit was niet waar André’s bedrijf voor stond.

Door de waan van de dag was hij vergeten waar hij die ochtend zo van geschrokken was. Hij werd er op een nogal niet subtiele manier op gewezen. Zeg maar ronduit plat.
Via-via werd er een foto rond gestuurd – onder de mannelijke collega’s – van de desbetreffende baliemedewerkster.
Op deze foto was duidelijk te zien dat de rok té strak zat, de hakken té hoog waren en haar kleding niets te raden over liet.  strakke rok

Toen André mij dit verhaal vertelde, bloedde mijn hart.
Mijn hart bloedde voor de baliemedewerkster.
Dat haar foto rondging als een grap, als een lijdend voorwerp en niemand iets erover tegen haar zei, of haar hielp.
Na wat doorvragen bleek dit kleedgedrag vaker voor te komen in André’s bedrijf.
Veel onrust en onduidelijkheid op de werkvloer waar hij zijn ogen voor dicht hield.
Maar ook André vond dit te ver gaan. En gelukkig schakelde hij mijn hulp in.

André was er klaar mee om telkens iets te moeten zeggen over het kleedgedrag van sommige mensen. Hij werd er moe van om elke keer politieman te moeten spelen en brandjes te moeten blussen.
Hij vond dat het tijd werd om in actie te komen.
Zo mocht ik de baliemedewerksters en de buitendienst trainen in imagobewustwording en hun allemaal adviseren in kleding, houding en gedrag.

De uitkomst? Duidelijkheid en rust op de werkvloer. 
De winst? Representatieve baliemedewerksters en buitendienst die het visitekaartje zijn van het bedrijf.
Het voordeel? Iedereen weet hoe ze zich horen te kleden en voelen zich hierdoor zekerder en blijer.
Duidelijk beeld naar de klant toe, de verwachting en beleving komen overeen.
Dit levert meer omzet op.

Ik heb heel lang getwijfeld of ik het zou doen. Getwijfeld over of ik het ga weggeven of niet.
Het is nl. zeer waardevol voor mijn klanten. Ik heb er veel tijd ingestoken en het is een onderdeel van mijn nieuwe 6 maanden programma. En toch ga ik het weggeven. Aan jou als je reageert op dit blog.
Het is een kledingprotocol, een checklist die de discussie op gang brengt in jouw bedrijf over ‘wat kan en wat niet’.
Het is een ‘Wat willen wij laten zien aan de buitenwereld-lijst’. Maak er een agendapunt van. Tijdens voortgangsgesprekken is het een tool om het erover te hebben. Om situaties te voorkomen als die van André.
Dus als jij reageert op dit blog, dan stuur ik je de lijst toe.

Zichtbare groet, Tineke van der Bij

 

Deel dit artikel zodat ook jouw netwerk hiervan kan profiteren

 • Riette zegt: 12 February 2017 Beste Tineke, Het aanspreken van mensen op hun uiterlijk is altijd een precaire kwestie. De kunst is om dat op een positieve manier te brengen. Het is handig wanneer je al in een vroeg stadium de kledingvoorschriften kunt communiceren. Ben heel benieuwd naar de checklist. Hartelijke groet!
  • Tineke van der Bij zegt: 13 February 2017 Hallo Riette, het komt heel dichtbij als je wordt aangesproken op je persoonlijke presentatie. Een protocol kan hierbij helpen. Het opleggen ervan niet. Dit moet vanaf de werkvloer opgepakt worden.
 • Renate Sanders zegt: 11 February 2017 Hallo Tineke, "Hoe kleed ik mij". Een onderdeel van de sollicitatietraining. Belangrijk voor een eerste indruk. Volgende week start het project NoorderBaanBattle, waar ik als coach onderdeel van mag zijn. Wie weet kan ik jouw input hier in mee nemen.
  • Tineke van der Bij zegt: 13 February 2017 Bij solliciteren doet de eerste indruk er ontzettend veel toe! Goed dat jullie hier aandacht aan besteden.
 • Inge kats zegt: 10 February 2017 Schrijnend... ikzelf stem er voor om recht op de man af te zeggen wat ik zie... en dat valt ook niet altijd mee. Ik ben wel benieuwd naar de 'regels'
  • Tineke van der Bij zegt: 13 February 2017 Hallo Inge, je kunt ook politie agent blijven spelen. Zonde van je tijd en de sfeer. Tijd voor iets anders dus?!
 • Debbie zegt: 10 February 2017 Vaak merk ik ook dat men zich niet realiseert wat voor impact juiste kleding kan hebben voor de buitenwereld en ook voor jezelf.
  • Tineke van der Bij zegt: 13 February 2017 Hallo Debbie, imagobewustwording helpt hierin. Zoals jij de ander bekijkt, beoordeeld, doet de ander dat ook bij jou.
 • Judith zegt: 08 February 2017 Ik zou medewerkers zich graag bewust laten worden van 'wat kan wel en wat kan niet'!
  • Tineke van der Bij zegt: 08 February 2017 Hallo Judith, dank voor je reactie. Ik stuur je de checklist toe zsm. Hopelijk brengt het je resultaat!
 • Ellen zegt: 08 February 2017 Het effect van passende kleding zijn wij ons van bewust. benieuwd naar je protocol Tineke :-)
  • Tineke van der Bij zegt: 08 February 2017 Ha die Ellen, leuk dat je reageert. Passende kleding dat bij je past als bedrijf en als persoon is een perfecte mix. Ik stuur je het protocol toe zsm.
 • jan reitsma zegt: 08 February 2017 Positief opvallen is de kunst! Je hoeft niet altijd een complimentje te krijgen over het jasje of de trui die je aanhebt, maar het is wel fijn.En krijg je een complimentje dan is het bijna zeker dat wat je draagt ook bij jou past.En om daar achter te komen moet je vaak hulp inschakelen en dan zijn we waar we moeten zijn Tineke van der Bij, nl. bij ZICHTBAARsucces.
  • Tineke van der Bij zegt: 08 February 2017 Wat ontzettend aardig van je Jan! Als je een compliment krijgt over je kleding wil dat helaas niet altijd zeggen dat het ook echt bij je past. Dat je het zelf mooi vindt, is een heel ander ding. Soms is het zelfs omdat het verschrikkelijk is maar omdat je niets beters weet te zeggen, geef je een compliment. Juist ontdekken wat er bij jouw functie, lichaamsbouw, kleurtype past helpt je om er Fantastisch uit te laten zien!
 • Margaretha zegt: 08 February 2017 Dit is voorbeeld van te sexy kleding. Ik zie helaas ook nog veel te vaak niet represantatieve kleden. Nu hoeft niet iedereen in een (mantel)pak, maar een nette blouse, shirt of trui op broek of rok of een vlotte jurk oogt al heel anders :)
  • Tineke van der Bij zegt: 08 February 2017 Het klopt wat je zegt Margaretha. (fijn dat je er weer bent:)) De vraag is alleen, wat is een nette broek, nette blouse of vlotte jurk.Wat voor de één netjes is, is voor de ander casual bv. De discussie alleen al brengt bewustwording met zich mee.
 • Ineke zegt: 07 February 2017 Wat leuk tineke ..tot vanavond
  • Tineke van der Bij zegt: 08 February 2017 Dankje Ineke. Groen staat je mooi! Herfsttype?
 • Monique ijfs zegt: 07 February 2017 Je krijgt geen 2e kans voor een 1e indruk!
  • Tineke van der Bij zegt: 08 February 2017 Precies zo is het maar net. Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf maar als het het imago schaadt van het bedrijf, springt de eindverantwoordelijke in de bres.

 • Jouw reactie op Ze werd uitgelachen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  css.php